Boşanma kararı alan kişilerin yapması gereken ilk şey bir boşanma dilekçesi yazmaktır. Boşanma dilekçesi aile mahkemesine hitaben yazılır. Aile mahkemesi son 6 ay eşiyle birlikte ikamet edilen beldenin aile mahkemesi olmalıdır.
Boşanma davalarında yazılacak olan dilekçe anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanmalar için yazılan dilekçeler olarak ikiye ayrılmaktadır.
Boşanma dilekçesi ücreti ne kadar 2024; ücretler hakkındaki en doğru bilgiyi size avukatınız verecektir. Çünkü boşanma durumu ve farklı faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Avukatının tarafından dilekçe yazıldıktan sonra son 6 ay eşiniz ile birlikte yaşadığınız ailenin aile mahkemesine gönderilmelidir.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Ücreti
Anlaşmalı boşanma dilekçesi boşanmaya taraf olan çiftlerin birlikte yazdıkları başlanmalı dilekçesidir. Yani boşanma kararı 2 kişi tarafından anlaşmalı olarak verilmiştir. Bu durumda dilekçe kısa ve matbu bir formda hazırlanır.
Anlaşmalı boşanma dilekçesinde en önemli husus dilekçede iki tarafında imza protokollerinin bulunmasıdır. Dilekçede tarafların isim ve soy isimleri, T.C. kimlik numaraları ve adres bilgileri yer almalıdır. Ayrıca nafaka, çocuk velayeti, maddi ve manevi tazminat gibi konulara dilekçede yer verilmesi gerekmektedir.
Boşanma dilekçesi ücreti ne kadar 2024; anlaşmalı boşanma avukata başvurmak istiyorsanız dilekçe ücreti ile ilgili en doğru bilgiye avukatınızdan alacaksınızdır.
Çekişmeli Boşanma Dilekçesi Ücreti
Boşanma dilekçesi ücreti ne kadar 2024; boşanma davaları için yazılacak olan dilekçeler anlaşmalı ve çekişmeli boşanma için farklılık göstermektedir. Ücretleri davanızın durumuna göre değişiklik gösterecektir.
Çekişmeli boşanma dilekçesi evli çiftlerden tek bir tarafın boşanma isteği üzerine yazılır. Bu durumda taraflar boşanma kararını birlikte almamıştır. Tek taraflı olan bu boşanma taleplerinde dilekçe de boşanmak isteyen kişinin boşanma kararına ilişkin bir sebep göstermesi gerekmektedir.
Bu sebepler şiddetli geçimsizlik, kişinin hayatına kast etme, kötü davranışlarda bulunma, onur kırıcı davranışlarda bulunma, akıl hastalığı, zina sebepler olabiliyor. dilekçede bu sebepler arasında size uygun olan bir veya birden fazlasının belirtilmesi gerekmektedir.
Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanmalara uzun sürebiliyor. Çoğunlukla 2-3 yıla kadar sürebilmektedir. Bu sebeple çekişmeli boşanma davalarında ödenmesi gereken ücretler daha yüksek miktarlara ulaşıyor.
Mahkeme Başvuru Harcı
Boşanma dilekçesi ücreti ne kadar 2024; avukatınız tarafından belirlenen boşanma dava dilekçesi ücreti ödeyip dilekçeyi aile mahkemesine teslim ettikten sonra mahkeme başvuru harcı istenmektedir. İşlemlerin başlayabilmesi için dilekçenin teslim edilmesini takiben hemen mahkeme başvuru harcını ödemeniz gerekiyor.
Bu mahkeme başvuru harcı 2024 yılı için 1699 Türk lirası 40 kuruş olarak belirlenmiştir. Başvuru harcının mahkemeye çıkmadan önce her iki taraf tarafından ödenmesi gerekmektedir.
Boşanma Davalarında Ücret Konusunda Süreç Nasıl İşlemektedir?
Hem anlaşmalı hem de çekişmeli boşanmalarda avukat ile birlikte izlenmesi gereken bir süreç bulunmaktadır. Bu süreç boşanma dilekçesinin yazılması ile başlıyor. Boşanma dilekçesi ücreti ne kadar 2020; boşanma dilekçeleri anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarına göre farklılık göstermektedir. Ücretlerde değişiklik olabileceği için kesin bilgiyi avukatınızdan alabilirsiniz.
Ardından 44.40 Türk lirası olarak belirlenmiş olan başvuru her harcının ödenmesi gerekiyor. Mahkemeye başvuru harcı ödendikten sonra dava dilekçesi ve protokolün imzalanması gerekecektir. Daha sonra süreç boyunca girilecek duruşmaların temyiz süreci başlatılacaktır.
Gerekli görülüyorsa çeşitli kurumlar ile boşanma ile ilgili yazışmalar yapılır. Müvekkil ile görüşerek dava stratejisi belirlenir. Dava için gerekli delil ve ispat niteliğindeki olgular toplanır. Gerekli olan bilirkişi raporları elde edilir.
Boşanma Davalarında Ödenecek Diğer Ücretler
Boşanma dilekçesi ücreti ne kadar 2024; boşanma davalarının türü ve durumuna göre verilecek olan ücretler avukata göre değişiklik gösterebilmektedir. Fakat mahkemelere ödenecek olan miktar davanın anlaşmalı veya çekişmeli olmasına göre değişiklik göstermiyor. Avukatlara boşanma davası için verilmesi gereken ortalama asgari miktar olarak 17 bin 900 Türk lirası diyebiliriz.
Anlaşmalı boşanmalarda ödenecek toplam miktar ortalama olarak 17 900 Türk lirası almaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında ödenen toplam miktar ortalama olarak 30.000 Türk lirası olmaktadır. Tazminat, nafaka gibi taleplerin olması durumunda ücretler değişiklik göstermektedir.
Daha detaylı bilgi için Mersin Boşanma Avukatı