Medeni hukuk üzerinden yürütülmekte olan boşanma davaları, aile hukuku çerçevesinde incelenerek, tarafların anlaşmazlığı sonucu evliliklerinin sona ermesi durumudur. Tarsus boşanma avukatı, çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davalarında, tarafların hak ve hukuk talepleri üzerinden nafaka, velayet ve mal paylaşımı ile davanın sürdürülmesi durumlarında da sürecin takibi, dosya hazırlanması ve mahkeme temsiliyeti vazifesini yerine getirecektir.
Medeni Hukuk
Temel hukuk dalları arasında bulunmakta olan aile hukukuyla doğrudan bağlantılı olan medeni hukuk, toplumun ve Türkiye medeniyetinin ahlak kavramları üzerinden, evlilik kurumunun değerlendirilmesi, ters düşen durumlara karşı da boşanma işlemlerinin yürütülmesi durumunu kapsamaktadır. Temel kavramlar arasında aile hukuku çerçevesinde, eşlerin ilişkilerindeki eşitsizlik, zina, şiddet ve çocuk istismarı durumlarına karşı açılabilmekte olan boşanma davaları, çekişmeli ve anlaşmalı davalarda kişilerin duygusal etmenlerine yönelik bir yürütme işlemi yapmaz.
Boşanma davasının asliye mahkemesi üzerinden yürütülmesi için tarafların ‘’ Şiddetli geçimsizlik’’ gibi bir hukuk tabiri kullanması gerekmekte, ‘’ sevginin bitmesi’’ durumları hukuki alanda değerlendirilmemektedir. Tarsus boşanma avukatı, medeni hukuk çerçevesinde tarafların anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davalarının yürütülmesi, dosya hazırlanması ve dilekçe sunulması evrelerinde de gereken işlemleri yerine getirmekle hükümlü olmaktadır.
Boşanma Davası Hangi Durumlarda Yasal Olarak Açılır?
Aile hukuku çerçevesinde, Türk Medeni hukuk kanunlarına ters düşmekte olan durumlarda Medeni kanunun 161. Maddesi ile 166. Maddesi incelenmektedir. Bu durumlarda tarafların boşanma davası açması için Tarsus boşanma avukatı için hukuk bürosuna başvuru yaparak, detaylı bilgi almaları sağlanabilecektir.
- M.K 162. Madde uyarınca taraflardan birinin aldatma, zina yapması
- M.K 163. Madde, taraflardan birinin karşı tarafın hayatına kast etme, kötü ve onur kırıcı davranışlarda bulunması
- M.K 163. Madde eşlerden birinin küçük düşürücü suç işlemesi
- M.K 163. Madde taraflardan birinin haysiyetsiz hayat sürmesi veya eşini zorlaması
- M.K 164. Madde Taraflardan birinin terk etmesi
- M.K 165. Madde taraflardan birinin akıl hastalığı olması
- M.K 166 Madde taraflardan birinin evlilik kurumunu temellerinden sarsacak girişimlerde bulunması, evliliği çekilmez kılması
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası açmak için taraflardan birinin ikamet ettiği şehrin asliye mahkemesine dilekçe vererek, boşanma işlemini başlatması gerekmektedir. Eğer boşanma davası sadece biri tarafından açılıyor, diğer taraf dilekçeye itiraz ediyorsa bu çekişmeli boşanma davası olacaktır. Anlaşmalı boşanma davasında dilekçeyi her iki tarafta vererek, birbirlerinin talep ve isteklerini kendi aralarında bölüşmüş, mahkemeye sadece boşanma davası için başvuru yapmış olmaları gerekmektedir.
Dava dosyası yürürlükteyken, eşlerden birinin karşı tarafın mal paylaşımı, velayet ve nafaka taleplerine itiraz etmesi durumunda, dava çekişmeli boşanma davası olarak görülmeye devam edebilmektedir. Tarsus boşanma avukatı, çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davalarında tarafların istek ve taleplerinin bildirilmesi, dilekçenin hazırlanması ve dosyanın yürürlüğe girmesi için müvekkillerini yönlendirmekle görevlidir.
Anlaşmalı Boşanma Davası
Türk Medeni kanununa göre anlaşmalı boşanma davası, genel olarak ‘’ Şiddetli geçimsizlik’’ üzerinden açılmaktadır. Tarafların her ikisinin de boşanmaya gönüllü olması, aynı zamanda Asliye mahkemesine dilekçeyi beraber vermeleri, tarafların mahkemeye beraber başvuru yapmaları gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davalarında süreç hızlı ilerleyebilmekte, tek celsede boşanma olabilmektedir. Ancak taraflardan biri itiraz etmek, öncesinde anlaşılmış olan mal ve mülk paylaşımlarına karşı gelmek istemediği takdirde, anlaşmalı boşanma işlemi kısa zamanda tamamlanarak, tarafların evliliği sonlandırılacaktır. Tarsus boşanma avukatı, Mersin boşanma davalarının yürütülmesi, dosya ve dilekçe işlemlerinin yapılmasını sağlayacak şekilde mahkeme taleplerini yerine getirecektir.
Çekişmeli Boşanma Davası
Çekişmeli boşanma davalarında, tarafların birinin şiddet, tehdit ve çocuk istismarı sonrasında boşanmayı kabul etmemesi durumlarında görülebilmektedir. Aynı zamanda mal ve mülk paylaşımındaki anlaşmazlıklar, velayet ve nafaka davalarının açılmasıyla birlikte, boşanma davası süreci uzayabilmekte buna istinaden tarafların ortak bir noktada buluşması için avukata ihtiyaç duyulabilmektedir. Şiddet, tehdit ve küçük düşürücü hallere göre taraflardan birinin korunması için de mahkemeye dava açılması gerekebilmektedir.
Çekişmeli boşanma davaları çok kapsamlı olmakla birlikte, boşanma davalarında avukatın işlevi bu tür boşanma davalarında önemlidir. Asliye mahkemesi üzerinden yürütülmekte olan bu davalarda, darp, şiddet, tehdit ve korkutma eğilimlerine karşı mutlaka avukatla birlikte hareket edilmesi gerekerek, kişinin koruma altına alınması sağlanacak şekilde dava yürütülmelidir.
Boşanma Davasında Avukatın Önemi Ve İşlevi
Tarsus boşanma avukatı, asliye mahkemesi üzerinden yürütülmekte olan boşanma davalarında, tarafların anlaştığı ya da çeliştiği noktalara kanunlar ışığında çözüm getirmeyi amaçlamaktadır. Türk Medeni kanunu gereğince, duruşmada müvekkilin temsil edilmesinden, itiraz ve vekalet davalarının sürdürülmesi için de avukat, profesyonel bir yaklaşım sergileyerek, dava sürecinin kanunlara göre ilerlemesine olanak sağlayacaktır.
Tarsus Boşanma Avukatı Ve Danışmanlık
Boşanma davalarında taraflara arabuluculuk, savunma ve yürütme alanlarında destek olacak olan, Tarsus boşanma avukatı, temyiz başvuru işlemlerinden, dava aşımına kadar birçok aşamada pusula görevi görmektedir. Türk Medeni kanunu üzerinden, haklarınızı ve taleplerinizi alabilmek için vekil ve müvekkil işbirliği yapılması, profesyonel ve aile hukuku alanında uzman avukatlarla sürecin yürütülmesi sağlanacaktır.