Mersin’de Sağlık hukuku davaları için Mersin Sağlık avukatı ihtiyacınız varsa, doğru avukatla temsil edilmek sizin için çok önemlidir. Mersin’de faaliyet gösteren deneyimli ve başarılı Sağlık hukuku malpraktis avukatları ile sizlere yardımcı oluyor. Mersin Sağlık Avukatları, sizinle birlikte çalışarak davanızı en iyi şekilde sonuçlandırmak için ellerinden geleni yapacaklardır.
Hukuk büromuz sağlık hukuku ve Mersin malpraktis avukatı alanlarında çalışma alanları mevcuttur.
Mersin Sağlık Hukuku Malpraktis Avukatı İletişim Bilgileri
✅ Mersin Sağlık Hukuku Avukatı : | Palma Hukuk Bürosu |
✅ Telefon : | +90 (535) 331 65 85 |
✅ Adres : | İhsaniye mah. 4903 sok. Profit İş Merkezi Kat:15 Daire:137 Akdeniz/Mersin |
✅ Mail : | palmahukuk@hotmail.com |
**** İşbu mesleki makale/dilekçe, iş ve gelir elde etme amacı güdülmeksizin, meslektaşlarımıza yardımcı olmak, büromuzun faaliyet gösterdiği alanlar hakkında bilgi vermek, bilimsel çalışmalarımızı yayımlamak amacıyla, özel, somut ve mesleki teknik araştırmalar sonucu, çok fazla emek ve mesai harcanarak, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri gözetilerek bizzat avukatımız tarafından hazırlanmış ve yayımlanmıştır. Lütfen ücretli avukatlık hizmeti almak, danışmak ve bilgi almak için şahsi avukatınıza ulaşınız.
Doktor hatası (malpraktis) tazminat davası, herhangi bir doktor, sağlık merkezi, hastane, sağlık kuruluşu ya da polikliniğin; deneyimsizlik, ilgisizlik, bilgisizlik gibi nedenlerden dolayı, hatalı tedavide bulunması, eksik bakım gerçekleştirmesi, yanlış teşhis koyması gibi durumların sonrasında ortaya çıkan hukuki süreç olarak tanımlanabilir. Avukat ile yürütülmesi son derece büyük bir önem arz eder.
Doktor Hatası Davalarında Görevli Mahkeme Hangisidir?.
Doktor hatası (malpraktis) tazminat davası gibi durumlarda tüketici mahkemesi olarak bilinen kurum yetkilidir. Bu noktada avukatın hazırlamış olduğu dilekçe üzerinden buraya başvuru yapılması gerekmektedir. Bağımsız bir biçimde ve hiçbir yere bağlı olmadan çalışan doktorların davaları burada görülür. Bunun yanı sıra özel hastane ve benzeri yapılara dair davalarda da yine bu mahkemenin yetkili olduğunu ifade etmek lazım.
Doktor Hatası Davalarında Tazminat Şartları Nelerdir?
- Herhangi bir kişinin hastalığının teşhisi sırasında yanlış bir yol izlenmesi, o şahsa dava açma hakkını tanımaktadır.
- Muayenenin eksik olması bunlardan birisidir.
- Hastalık ve hasta öyküsünün alınmaması da bunların arasında yer alır.
- Teşhisin yanlış bir şekilde koyulması, bundan dolayı tedavini yanlış olması, kişiye tazminat davası açma hakkını tanır.
- Doktorların Tazminat Sorumluğunda Hukuki Dayanak Nasıldır?
- Haksız fiil nedeniyle ortaya çıkan davalar bunların başında gelir. Hukuka aykırılık söz konusudur. Bunun sonucunda hasta zarar görü. Doktorun, insan bedeni üzerindeki her türlü standart dışı işlem, haksız fiil olarak kabul edilmektedir. Bir diğer dayanak ise sözleşmeye aykırılık olarak tanımlanmıştır. Örneğin vekalet sözleşmesi, eser sözleşmesine göre dava açılabilmektedir. Yani tüm sürecin dayanakları yasal olarak açık bir biçimde belirtilmiştir.
Kamu Hastanelerindeki Doktor Hatası Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?
Doktor hatası (malpraktis) tazminat davası, eğer bir devlet ya da devlete bağlı olan hastanede ortaya çıkıyorsa, daha farklı bir mahkeme üzerinden süreci başlatmak gerekmektedir. Ortada resmi bir kurumun yapmış olduğu hata mevcuttur. Bu yüzden idare mahkemesi yetkilendirilmiştir. Aile sağlığı merkezi, vakıf ya da devlet üniversitesi hastanelerindeki hataların, bu mahkemenin yetki alanında olduğunu hemen ifade etmek gerekiyor.
Tazminat Gerektiren Haller Nelerdir?
Doktor hatası (malpraktis) tazminat davası gerektiren haller şöyledir;
- Sağlık sorunlarının ne olduğunu tespit etme aşamasında testlerin çok büyük bir önemi vardır. Buna rağmen gerekli olan testlerin istenmemesi, hastalığın yanlı bir biçimde teşhis edilmesine neden olabilir. Bu durum, tazminat gerekçesi olarak kabul edilir.
- Uygulanan tedavi, verilen ilaçlar, yanlış bir teşhis üzerinden söz konusu olduğu vakit, kişide başka bir hastalık ortaya çıkabilir. Böyle hallerde tazminat davası gündeme gelir.
- Gerekli olan ısıtmaların yapılmaması durumunda, hastalığın daha kötüye gittiği durumlar da söz konusudur.
- Bunun yanı sıra bozulmuş bir yiyeceğin verilmesi, bunun ardından ortaya çıkan zehirlenmeyi de unutmamak lazım.
- Cerrahi operasyon sırasında kullanılan cihazların, araçların ve gereçleri doğru bir biçimde çalışmaması, bozuk olması, tazminat davalarının en dikkat çekici nedenleri arasında yer alır.
- Bu ve bunun gibi benzeri durumlardan dolayı mağdur olan kişilerin, deneyimli ve uzman avukat eşliğinde süreci başlatması oldukça önemlidir.
Doktor Hatası Davalarında Zaman Aşımı Ne Kadar?
Doktor hatası (malpraktis) tazminat davası, devlet kurumundan kaynaklı olan bir durumun yargıya taşınması şeklinde gerçekleşiyorsa, bu noktada belirlenmiş zaman aşımı süresi 5 sene olarak ifade edilmektedir. Eğer bu hata özel doktor, özel hastane kaynaklı ise süre değişmektedir. 10 seneye kadar çıkabilmektedir. Vekalet sözleşmesi varsa süre 5 sene olarak kabul edilir.