Ülkemiz karayollarında gerçekleşen maddi hasarlı, yaralamalı veya ölümlü kazaların ilk hukuki prosedürü Kaza Tespit Tutanakları ile başlamaktadır.
Kaza Tespit Tutanağı; kazaya karışan kişilerin tespit edilebilmesi amacıyla kimlik bilgilerini, kazaya karışan araçların tespit edilebilmeleri amacıyla plaka bilgilerini, kazada maddi sorumluluk sahibi olan sigorta ve kasko şirketlerinin tespit edilebilmeleri amacıyla poliçe bilgilerini, kazanın oluş şeklini ve kazaya sebebiyet veren olguların tutanak altına alındığı belgedir.
Kaza Tespit Tutanakları sayesinde hukuki ve cezai sorumlular tespit edilir ve bunlara istinaden yargılamalar yürütülür.
Eğer gerçekleşen kaza yalnızca maddi hasar içerikli ise taraflar kendi aralarında bir Kaza Tespit Tutanağı düzenleyebilirler. Bu tutanak içerisinde kusur oranlarını belirleyebilirler. Fakat arada anlaşmazlık çıkarsa bir kolluk kuvvetine ihbarda bulunup kusur oranının tespit edilerek kaza tespit tutanağına geçirilmesini isteyebilirler.
Fakat gerçekleşen kazada yaralanan veya hayatını kaybeden biri olursa bu durumda Kaza Tespit Tutanağı yalnızca yetkili kolluk kuvveti (Polis, Jandarma, Zabıta) tarafından hazırlanabilir.
Bazı durumlarda tarafların kendi aralarında Kaza Tespit Tutanağı düzenlemesi kanun tarafından kabul edilmemektedir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir;
- Sürücülerden biri ehliyetsiz ise
- Sürücünün ehliyeti o araca uygun değilse (motor ehliyeti ile kamyonet kullanmak)
- Sürücü küçük yaşta reşit değilse
- Sürücü alkollü veya alkol uyuşturucu madde şüphesi varsa
- Sürücünün akli dengesi sıkıntılı ise
- Kazaya karışan araçlardan bir tanesi resmi plaka ise
- Kaza anında devlet malları zarar görmüş ise
- Kaza anında üçüncü şahısların mallarına zarar geldi ise
- Kaza yapan araçlardan birinin zorunlu trafik sigortası yoksa
- Yaralanma ve ölüm var ise polis çağrılarak kaza tespit tutanağının düzenlenmesi şarttır.
Zaman zaman kolluk tarafından veya tarafların kendi aralarında düzenlenmiş olan Kaza Tespit Tutanaklarında taraflar yanlış kusur atfedebilmektedirler. Bu gibi durumlarda kazada kusursuz veya daha az kusurlu olmasına rağmen kusurlu olarak gösterilmiş kişiler, sigorta şirketlerine yaptıkları başvurularından olumsuz cevap alabilmektedirler.
Eğer sizin de başınıza bu gibi bir durum gelmiş ve kusurunuzun olmaması ya da daha az kusurlu olmanıza rağmen kusur size yüklenmiş ise yargıya başvurup ilgili Kaza Tespit Tutanağının iptal edilmesini talep edebilirsiniz.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl İptal Ettirilir?
Gerçekleşen kaza neticesinde tutulan Kaza Tespit Tutanağına bir itirazınızın bulunması durumunda dava açılabileceğini belirttik. Fakat dava açmadan öncesinde dikkatli şekilde lehinize olan delillerin toplanması gerekmektedir. Zira başvuruda bulunduğumuz mahkeme yalnızca dava dilekçemizle birlikte sunmuş olduğumuz delillerinizi dikkate almaktadır. Bu delillere örnek olarak kamera kayıtları, görgü tanıklarının ifadeleri gösterilebilir.
Deliller toplandıktan sonra uygun bir dava dilekçesi hazırlanır ve Kaza Tespit Tutanağı iptali için görevli mahkeme olan Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunulur. Davanın açılmasını takiben acele şekilde olay yerinde bir keşif yapılarak kusur oranlarının yeniden tespit edilmesini istemektir. Fakat hem dava açılmasının öncesinde hem de davanın takibi süresince uzman bir avukata danışmak çok önemlidir. Çünkü sürecin düzgün yönetilememesi halinde dava reddedilebilir ve kişiler haklarını kaybedebilir.
Dava aşamasında keşif yapılması ve uzman bilirkişiler tarafından rapor hazırlanması vesilesiyle kusur oranları doğru olarak tespit ettirilir. Tarafların bilirkişi raporlarına itiraz etmemesi durumunda rapor kesinleşir ve Sulh Hukuk Mahkemesi bu rapor doğrultusunda bir karar verir. Verilen karara itiraz edilmemesi durumunda karar kesinleşir ve bu karar Kaza Tespit Tutanağı yerine geçer. Ardından taraflar bu yeni tutanağa göre gerek birbirlerinden gerekse sorumlu sigorta şirketinden talepte bulunabilirler.